Syyhyä taas liikkeellä

Ohessa lisätietoa ja hoito-ohjeet

TIEDOTE KOTIIN

 

Syyhypunkkitapauksia on ilmennyt Haapaveden kouluilla. On hyvä pitää mielessä faktoja, jotka liittyvät melko helposti tarttuvaan ihosairauteen.

 

Aiheuttaja

Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki, joka on 0.3 - 0.5 mm pitkä loinen. Syyhyä levittää hedelmöittynyt syyhypunkkinaaras, joka kaivaa ihon pintakerrokseen käytäviä, joihin se munii. Kehitys munasta sukukypsäksi syyhypunkiksi kestää noin 2-3 viikkoa. Syyhypunkki säilyy hengissä ihon ulkopuolella 1 - 2 vuorokautta.

 

Oireet

Tyypillisin oire on kutina sormien välissä, ranteissa, vatsan alaosassa, pakaraseudussa ja sukupuolielimissä. Kutina on voimakasta etenkin iltaöisin. Muita oireita ovat ihottuma, raapimajäljet, epämääräiset näppylät, vesirakkulat ja 5 -10 mm:n mittaiset rihmamaiset punkin käytävät sekä raapimisen mahdollisesti aiheuttama tulehdus iholla. Oireet alkavat noin 2 – 4 viikon kuluttua syyhytartunnan saamisesta. Varma syyhydiagnoosi perustuu ihosta mikroskoopilla katsottavaksi kaivetun punkin perusteella.

 

Tarttuminen

Tartunta edellyttää läheistä ihokontaktia tartunnan saaneen ihmisen kanssa (päiväkodeissa, kouluissa, perheen sisällä, laitoshoidossa tai seksikontaktissa), nukkumalla samassa sängyssä tai käyttämällä samoja vaatteita. Vain poikkeustapauksissa syyhy leviää kätellessä tai muussa lyhytaikaisessa ihokontaktissa.

 

Syyhyn hoito

Syyhypunkki häädetään joko paikallishoitoaineella tai tablettilääkityksellä. Hoito toistetaan viikon kuluttua ensimmäisestä häätöhoidosta. Myös partnerit ja perheenjäsenet hoidetaan samanaikaisesti, oireelliset kaksi kertaa ja oireettomat kerran. Harvinaisen karstasyyhypotilaan hoidossa suositellaan samanaikaista paikallis- ja tablettihoitoa.

 

Paikallishoitoaine (permetriinivoide, Nix ®, apteekista ilman reseptiä saatava emulsiovoide)

Iho pestään hyvin pesunesteellä ja viileällä vedellä ennen voiteen levitystä. Ihon on oltava puhdas, kuiva ja viileä, kun hoito aloitetaan. Voidetta levitetään, mieluiten illalla, ohut kerros koko iholle, päätä lukuun ottamatta. Oireisille pienille lapsille ja iäkkäille, voidetta tulee levittää myös pään alueelle, mutta ei silmien ja suun ympärille. Kynnet leikataan ja voidetta on levitettävä erityisen huolellisesti kynsireunojen alle, sormien ja varpaiden väleihin, ranteisiin, kainaloihin, napaan sekä ulkoisiin sukupuolielimiin (ei limakalvoille). Voiteen annetaan vaikuttaa yön yli ja pestään pois 8 - 12 tunnin kuluttua. Jos esim. kädet pestään ennen tämän ajan kulumista, ne on voideltava uudestaan. Hoito uusitaan viikon kuluttua.Myös raskaana oleville Nix voide on ensisijainen hoitomuoto. (Lähde teratologinen tietopalvelu 22.10.2014)

 

Siivoussaneeraus kotona

Kaikki käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet vaihdetaan hoidon jälkeen. Vesipesu 60 ºC:ssa hävittää syyhypunkit. Myös helposti pestävät, viimeisten 3 vuorokauden aikana käytössä olleet vaatteet, on syytä pestä.

 

Vesipesua kestämättömät vaatteet, jalkineet, patjat, pehmolelut, ym. laitetaan

ulos tuulettumaan tai poistetaan sisällä käytöstä kolmen vuorokauden ajaksi.

 

Vaihtoehtona vaatteet ym. voi laittaa pakastimeen tai talvella ulos pakkaseen (-20 C) yhdeksi vuorokaudeksi. Patjat, sohvat, matot ja päällystetyt tuolit imuroidaan. Saunan kuumuus (yli 80 ºC) tappaa punkit, 2 tuntia.Yöllisen Nix hoidon jälkeen siivoukset tehdään seuraavana aamuna.

Tartuttavuus on ohi 24 tunnin kuluttua 1. hoidosta. Ainakin päiväkotiin on hyvä

ilmoittaa lapsen syyhytartunnasta. Suositeltavaa on ilmoittaa myös muille läheisille

tahoille, jos on ollut heidän kanssaan lähikontaktissa.

 

Jälkikutina

Iho-oireiden parantuminen ja jälkikutina voivat kestää jopa 3 - 4 viikkoa, eikä tätä

pidä tulkita hoidon epäonnistumiseksi tai uusintainfektioksi. Heti syyhyn

häätölääkityksen jälkeen ihottumaa hoidetaan kahdesti päivässä yleensä noin viikon

ajan antibakteerista ainetta sisältävällä kortisonivoiteella (esim. Sibicort) Syyhyyn

liittyvään kutinaan voidaan tarvittaessa käyttää antihistamiinia.